İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu

Türkiye'de üretilen malı kullanınız!

e-Devlet kilitli! Çalışma İzni Belgesi alınamıyor. İşverene izni kim verecek?

Koronavirüs her şeyi değiştirdi diyoruz ya bu karmaşa gündelik hayatı altüst etmekle kalmadı alınan önlemler kapsamında çalışma hayatını da derinden etkiledi, etkiliyor.Bu sıkıntılardan biri de tam kapanmayla birlikte uygulamaya konan kararla e-Devlet üzerinden alınması gereken çalışma izin belgeleri konusunda yaşanıyor.

Sistemde bir sıkıntı var

Konu hem işçiyi hem de işvereni yakından ilgilendiriyor.
İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, yaşanan büyük problemi, “İzin belgelerini ATO ve ASO’dan her firma rahatça alabiliyordu. Şimdi e-Devlete girmek istiyoruz ama giremiyoruz, sistem kilitli. Bu problem bir an önce çözülmeli” diye aktardı. Kurt ayrıca, “İşçisine izin verebilen işverene kimin izin vereceğini de ben bulamadım. İşveren işinin başına gidemezse işçi nasıl gidecek?” diye sordu.

Neden böyle oldu?

Bilindiği gibi, ‘tam kapanma’ ile birlikte pek çok yasak, kısıtlama ve karar uygulamaya kondu. Bunlardan biri de ‘çalışma izin belgesi’yle ilgiliydi.
İçişleri Bakanlığı, çalışma izni belgesinin e-Devlet üzerinden alınabilmesi için başvuru ekranının açıldığını duyurduğunda herkes işleyişin daha pratik hale geleceğini sanıyordu.
İçişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, çalışma izni belgesinin e-Devlet üzerinden alınabilmesi için bütün hazırlıkların tamamlandığı ve buna ilişkin başvuru ekranı açıldığı duyuruldu.
Hatta muafiyet kapsamında bulunan iş yerlerinde çalışanların, e-Devlet sisteminde yaşanılan yoğunluk nedeniyle endişe ve acele etmelerine gerek olmadığı belirtilerek yüreklere su serpildi!
Kararın alınması haklı bir gerekçeye dayanıyordu. Yani muafiyetlerin kötüye kullanılmaması için tedbir alınmış oluyordu.
Bir kolaylık da sağlanmıştı. Buna göre; tam kapanma sürecinde muafiyet kapsamında bulunan iş yerlerince düzenlenen mevcut görev belgeleri, 2 Mayıs Pazar günü saat 24.00’e kadar geçerli olacaktı.
İçişleri Bakanlığının son genelgesine göre, ‘kısıtlamada çalışanlar için görev belgesi düzenlenecek’ti.
e-başvuru sistemine erişim güçlüğü yaşanması halinde ilgili form, manuel olarak doldurulup çalışan ve iş yeri/firma yetkilisi tarafından imzalanarak ‘görev belgesi’ olarak kullanılabilecekti.
Yapılan açıklamada, “Kimsenin mağduriyet yaşamaması ve muafiyetlerin kötüye kullanılmaması için her türlü tedbirimizi aldık” deniliyordu.

Ahmet Kurt: Sisteme girilmiyor

İÇASİFED Genel Başkanı Ahmet Kurt, yaşanan büyük sıkıntıyı gazetemiz değerlendirirken, “Çalışma izni için e-Devlet portalına girilemiyor. İki gündür bununla mücadele ediyoruz” dedi.
Önceden izin belgelerini ATO ve ASO’dan her firmanın rahatça alabildiğini hatırlatan Ahmet Kurt, vaziyetin vahametine dikkat çekerken, “Bu çektirilen azaptır. Yazıktır, günahtır” ifadelerin kullandı.

Danışılmalı, istişare edilmeli

Vadesi 30 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasına denk gelen çeklerin ibrazının, tahsilatının ertelenmesiyle ilgili kararda olduğu gibi bu uygulama da bizleri zor durumda bıraktı diyen Ahmet Kurt, eleştiri ve önerilerini şöyle dile getirdi:
“Ekonominin, iş dünyasının ve iş insanlarının kendine özgü bir ilişkisi ve kendine has bir işleyişi vardır. Bu durumu sarsacak kararlar alınırken, düzenlemeler yapılırken çok dikkatli olunmalı ve istişare yapılmalı. Böyle bir idare böyle bir devlet yönetme mi olur? Masa başında kararlar alıyorlar insanlara çile çektiriliyor. Çalışma iznini ben e-Devletten alamıyorum. Çalışanın alıp bana onaylatması gerekiyor. Her üretim fabrikalarda yapılmıyor. İşin bir de montaj kısmı var. Ürettiğimiz malı sevk edip montaj yapmamız gerekiyor. Personele yol iznini nasıl alacağımız yönünde bir düzenleme yok. İşverenin Görev Belgesi gibi Seyahat Belgesi de verebilmesi gerekir. Yaşanan sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu konuda kötü niyetli bazı insanların tavrı iyi niyetli, ekmeğinin peşinde olan insanların hakkını, hukukunu olumsuz etkilememeli. Her belge SGK evrakları ile eşleşince geçerli oluyor. Bu durumda bir suistimal söz konusu olamaz. İşçisine izin veren işverene kimin izin vereceği de belirsiz, ben bulamadım. İşveren işinin başına gidemezse işçi nasıl gidecek? Devletimiz bunun ayırdını iye yapmalı ve üretimin önündeki tüm engelleri kaldırmalıdır.”

İÇASİFED

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Uzay Çağı Cad. No : 76/A Ostim Yenimahalle Ankara