İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu

Türkiye'de üretilen malı kullanınız!

Başkan Ahmet Kurt’tan önemli mesajlar

İÇASİFED Genel Başkanı Ahmet Kurt: “Beni bu göreve layık gören tüm Başkanlarıma teşekkür ediyorum...”

-KOBİ’lere destek hibe biçiminde olmalı

-‘Sorun’ çözmek içindir, kimse yılmamalı

-KOBİ’ler dijital dönüşümü ıskalamamalı

ANKHABER

Yatırımları, girişimleri, üretimleriyle Türk ekonomisine büyük katkı sağlayan iş insanları derneklerinin çatı kuruluşu İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu İÇASİFED’in 10. Olağan Genel Kurulu toplandı. Genel Kurulda Federasyon Genel Başkanlığına Ahmet Kurt seçildi. Kurt, görevi önceki Genel Başkan Mehmet Akyürek’ten devraldıktan sonra yaptığı açıklamada, “Beni bu göreve layık gören tüm Başkanlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

ANKHABER’in sorularını yanıtlayan İÇASİFED Genel Başkanı Ahmet Kurt, “İş insanlarının en büyük özelliği zorlukları aşmayı bilmesidir. Salgın döneminde yaşanan sıkıntılar da bitecek ve daha güzel günler gelecek” dedi.

Birikimli yönetim

-Genel Kurulu ve koronavirüsün tüm dünyayı kasıp kavurduğu 2020’yi değerlendirir misiniz?

-Genel Kurulumuz her zaman olduğu gibi medeni bir ortamda yapıldı. Yönetim Kurulumuz bilgili, birikimli, projeci isimlerden oluştu. Üyelerimiz, Ankara’mız ve Türkiye’miz adına güzel işlere imza atacağımıza inancım tamdır. 2020’ye gelince; bildiğiniz gibi bir yılı aşkın süre önce Türkiye’ye giren ve can almaya başlayan koronavirüs her ülkede olduğu gibi Türk ekonomisine de büyük darbe vurdu. İlk önce finans piyasalarını altüstü etti. Kısıtlama ve yasaklarla birlikte tüketim talepleri neredeyse sıfırlandı. Zorunlu harcamalar dışında piyasa durdu. Reel sektör bu durumdan ciddi biçimde etkilendi. 2020’nin ilk iki çeyreğinde Türk ekonomisindeki daralma yüzde 10’u buldu. Ardından hem virüs hem de sorunlar katlanarak sürdü…

Destek nasıl olmalı

-Türkiye virüsle mücadelede başarılı oldu mu? Eksikler, yanlışlar var mıydı?

-Bu konu çok önemli. Neden derseniz, küresel ekonomide ülkelerin bir korumacılık zırhına büründüğünü gördük, görüyoruz. Bunu şunun için söylüyorum: Salgın nedeniyle gelişmiş ülkeler şirketlere hibe ile destek oldu. Dolayısıyla destek alan firmalar çok rahatladı. Türkiye’de ise destekler kredi üzerinden yapılıp şirketler borçlandırıldığı için sorunlar çözülmüş gibi göründü ama tam tersi daha da büyüdü. Bu duruma biraz kafa yorulması ve yeni yasak ve kısıtlamalarla daha da zora giren KOBİ’lere, şirketlere hibe şeklinde destek verilmesi gerekiyor.

Umutlar, talepler

“İş insanlarının en büyük özelliği zorlukları aşmayı bilmesidir. Salgın döneminde yaşanan sıkıntılar da bitecek ve daha güzel günler gelecek. Biz iş insanları olarak 2020’de gösterdiğimiz direnci ve çabayı 2021’de de sürdüreceğiz, sürdürüyoruz.”

-İÇASİFED olarak böyle bir destek konusunda umutlu musunuz?

-2021-2023’ü kapsayan Yeni Ekonomi Program, hedefler ve tahminler açısından tüketimden çok üretimi ve ihracatı önceliyor fakat bir de piyasadaki gerçekler var. Büyümeye dönük umut veren rakamlar dile getirilse de istihdam konusundaki sorunlar ve geçim sıkıntısı çeken insan sayısı artıyor. Enflasyon programdan nasıl etkilenecek? Merkez Bankası Başkanı başta olmak üzere ekonomi bürokrasisindeki değişiklikler ne tür gelişmelere yol açacak bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey şu: KOBİ’lere hibe şeklinde destek uygulaması gecikmeden başlatılmalı.

-Umuttan çok talepten söz ediyorsunuz…

-Evet… Ancak bu talep çok haklı ve ülkeyi yönetenler de biliyor bunu. Her işte olduğu gibi ekonomide de moral çok önemlidir. İş insanı ya da çalışanların morali yerinde değilse yani insanlar işini gücünü, üretimi değil de elinde olmayan nedenlerle yaşadığı sorunları düşünüyorsa o insanlarda moral kalır mı? Kalmıyor…

Üretim yılı olsun

-2021 ile ilgili beklentileriniz nedir?

-Öncelikle şunu belirteyim: İş insanlarının en büyük özelliği zorlukları aşmayı bilmesidir. Salgın döneminde yaşanan sıkıntılar da bitecek ve daha güzel günler gelecek. Biz iş insanları olarak 2020’de gösterdiğimiz direnci ve çabayı 2021’de de sürdüreceğiz, sürdürüyoruz. Beklentimizle ilgili şunu söylemek isterim: Biz sadaka istemiyoruz. Dünyada örnekleri olan destekler bekliyoruz. Bir ekonomi üretemiyorsa onunu adı ekonomi olamaz.

-Öyleyse, 2021 üretimin arttığı yıl olabilir mi?

-KOBİ’lerin, iş insanlarının ve çalışanların beklentisi de çabası da bu yönde. Ancak zaman zaman yapılan araştırmalar şunu gösteriyordu: Salgından hiç etkilenmedim diyen işletme oranı yüzde 3’ü bulmuyor. Talepler ise fatura, vergi ve SGK ödemelerinde erteleme, finansal destek, kredi, çek ve borç ertelemeleri şeklindeydi.

Bunların bir bölümü karşılanmış olsa da KOBİ’lerin ayakta kalmasını sağlayacak desteklere ihtiyaç var.

Dijital dönüşüm

-Yasaklar ve kısıtlamalar yüzünden alışverişin azaldığını belirtmiştiniz. Bu arada e-ticarette bir patlama yaşandı. KOBİ’ler açısından dijital dönüşümün önemi bir kez daha ortaya çıkmadı mı?

-Evet, çıktı. KOBİ’lerin geleceği dijital dönüşümde. İÇASİFED olarak bu konuyu çok önemsiyoruz. Üyemiz olan dernekler konuyla ilgili çok önemli çalışmalara imza attı. Biz de her türlü desteği verdik. Salgın sonrasında dijital inovasyonun gereği çarpıcı biçimde görüldü.

Sorunlara stratejik çözümler bulmak inovatif bir yapıyla mümkündür. Ürün, hizmet, pazarlama ve güçlü şirket yapısı firmalara avantaj ve rekabet gücü kazandıracaktır.

Şu gerçeği herkesin bilmesi ve buna göre hareket etmesi gerekiyor. Türkiye’de bugün 26 milyon e-ticaret kullanıcısı var. E ticaretteki artış bazı sektörlerde yüzde 100’ü aştı.

-Şirketlerin bu gerçeğe uyumlu hareket ettiğini söyleyebilir miyiz?

-En azından şunu söyleyelim: KOBİ’lerin büyümesi artık dijital dönüşümden ayrı düşünülemez. Bu gerçekten hareketle, son yıllarda dijitalleşmeye yatırım yapan KOBİ’lerin odaklandığı alanlar mobil uygulamalar ve e-ticaret oldu. KOBİ’leri dijitalleşme alanında bir üst lige taşımamız gerekiyor.

İÇASİFED

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Uzay Çağı Cad. No : 76/A Ostim Yenimahalle Ankara