Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER) koordinatörlüğünde Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) ve Konya İş Kadınları Derneği (KİKAD) paydaşlığında, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘Aktif Kadın Eşit Temsil’ projesinin Ankara Paydaş Toplantısı yapıldı.
Toplantıya katılan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, projedeki hedefleri konusunda kadınların her zaman yanında olmaya söz verdiğini belirtti.
İKİ BÖLÜMDEN OLUŞTU
KAİSDER Başkanı Canan Karalar Yüksel’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, her üç derneğin üyeleri ile birlikte Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç da katıldı.
Meslek örgütlerindeki karar alma süreçlerinde kadın temsilini artırmak amacıyla düzenlenen projenin Ankara Paydaş Toplantısı’nda, iki bölümde konu değerlendirildi. İlk bölümde meslek örgüt ve odalarının yönetim organlarında kadın temsilinin yetersizliğinin nedenleri ile kadınların yönetim organlarında yer alabilmeleri ile ilgili olarak güçlü ve zayıf yönleri, engelleri ve fırsatları tartışıldı.
İkinci bölümde ise meslek örgüt ve odalarının yönetim organlarında daha fazla sayıda kadının yer alabilmesi için yapılması gerekenler ve meslek örgüt ve odalarının yönetim organlarında kadınların eşit/dengeli katılımının yönetimde, alınan kararlarda, ne gibi farklar yaratabileceği konuları tartışmaya açıldı.
CANAN KARALAR YÜKSEL
Toplantının açılışında konuşan KAİSDER Başkanı Canan Karalar Yüksel, çeşitliliği yüksek tutmanın iş hayatında verimliliği artırdığına değinerek, şunlara dikkat çekti:
“Masada kadınlar olduğunda tartışma zenginleşiyor, karar verme süreci iyileşiyor, organizasyon güçleniyor. İnovasyonun, gelişimciliğin ve yenilikçiliğin doğası ayrımcılığa aykırı. Cinsiyetçi yaklaşımdan uzaklaşmak, her bir kişiye birey olarak bakma kültüründen yola çıkmak, bakış açısına farklı bir yön katmanın yoludur.”
SEYİT ARDIÇ’IN MESAJI
Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, projenin önemine vurgu yaptığı konuşmasında kadının güçlü olduğu bir toplumda aile ve ülkenin de güçlü olduğuna vurgu yaptı. “Bir ülkenin sürdürülebilir olmasının yolu, kadınların ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesinden geçmektedir” diyen Ardıç, kadınların iş, sosyal ve siyasi hayata en yüksek katılımın Avrupa kıtasında olduğunu aktardı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre Türkiye’de kadınların meslek örgütlerinde yönetici ya da diğer organlar düzeyinde yüzde 3 seviyelerinde temsil edildiğini ifade eden Seyit Ardıç, kadınların iş gücü piyasasına katılımı ve karar verme süreçlerinde etkinliğinin artırılmasının önemli olduğunu söyledi.
Ardıç, konuşmasını “Güçlü toplumun inşası kadınların güçlenmesiyle olacaktır” sözleriyle noktaladı.
NURETTİN ÖZDEBİR…
Meslek örgütlerindeki karar alma süreçlerinde kadın temsilini artırmak amacıyla düzenlenen ‘Aktif Kadın Eşit Temsil’ projesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ASO Meclisinde 3 kadın bulunduğunu, komitelerde 13 kadının görev yaptığını ve bu sayının artması için destek olacağını belirterek, “Türkiye hak ettiği yere kadınlarla birlikte ulaşacak” dedi.