İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu

Türkiye'de üretilen malı kullanınız!

Ahmet Kurt: OSB’lerdeki işletmeler cezalandırılıyor

<p class="MsoNormal" style="background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial;"><b><span style="font-size:14.0pt;mso-bidi-font-size:24.0pt;font-family:"Verdana","sans-serif";
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-font-family:Arial;
color:#1D1F26;letter-spacing:-.75pt;mso-font-kerning:18.0pt;mso-fareast-language:
TR">Ahmet Kurt: OSB’lerdeki işletmeler cezalandırılıyor<o:p></o:p></span></b></p><p class="MsoNormal"><span style="font-size:11.5pt;font-family:"Verdana","sans-serif";
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-font-family:Arial;
color:#1D1F26;letter-spacing:-.25pt;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-font-weight:
bold"> </span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.5pt;
font-family:"Verdana","sans-serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-font-family:Arial;color:#1D1F26;letter-spacing:-.25pt;mso-fareast-language:
TR;mso-bidi-font-weight:bold">Türk ekonomisinin can damarı olan Küçük ve Orta
Ölçekli İşletmelerin yani kısa ve bilinen adıyla KOBİ’lerin yuvası durumundaki
Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmeler adeta
cezalandırılıyor.</span><span style="color: rgb(29, 31, 38); font-family: Verdana, "sans-serif"; font-size: 11.5pt; letter-spacing: -0.25pt;"> </span></p><p class="MsoNormal"><b><span style="font-size:12.0pt;mso-bidi-font-size:11.5pt;
font-family:"Verdana","sans-serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-font-family:Arial;color:#1D1F26;letter-spacing:-.25pt;mso-fareast-language:
TR">Ahmet Kurt’un açıklaması</span></b><span style="color: rgb(29, 31, 38); font-family: Verdana, "sans-serif"; font-size: 11.5pt; letter-spacing: -0.25pt;"> </span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-family:"Verdana","sans-serif";mso-fareast-font-family:
"Times New Roman";mso-bidi-font-family:Arial;color:#1D1F26;letter-spacing:-.25pt;
mso-fareast-language:TR;mso-bidi-font-weight:bold">Konuyu ANKHABER’e yaptığı
açıklama ile gündeme getiren isimlerden biri olan İç Anadolu Sanayici ve İş
İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt,
“OSB’lerdeki işletmelerin ödeyeceği doğalgaz faturası OSB dışındakilere göre
kat be kat daha fazla” dedi.</span><span style="color: rgb(29, 31, 38); font-family: Verdana, "sans-serif"; letter-spacing: -0.25pt;"> </span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-family:"Verdana","sans-serif";mso-fareast-font-family:
"Times New Roman";mso-bidi-font-family:Arial;color:#1D1F26;letter-spacing:-.25pt;
mso-fareast-language:TR;mso-bidi-font-weight:bold">Kurt, uygulanan tarife
yüzünden OSB’deki işletmeler ile OSB dışında faaliyet gösterenler arasında
büyük bir enerji maliyeti farkı oluştuğuna dikkat çekti.</span><span style="color: rgb(29, 31, 38); font-family: Verdana, "sans-serif"; letter-spacing: -0.25pt;"> </span></p><p class="MsoNormal"><br></p><p class="MsoNormal"><span style="font-family:"Verdana","sans-serif";mso-fareast-font-family:
"Times New Roman";mso-bidi-font-family:Arial;color:#1D1F26;letter-spacing:-.25pt;
mso-fareast-language:TR;mso-bidi-font-weight:bold"><b>
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br>
<!--[endif]--></b></span><span style="font-family:"Verdana","sans-serif""><o:p></o:p></span></p><p class="MsoNormal"><span style="font-size:9.0pt;mso-bidi-font-size:11.0pt;
font-family:" verdana","sans-serif""=""><o:p></o:p></span></p>

Ahmet Kurt: OSB’lerdeki işletmeler cezalandırılıyor

 

Türk ekonomisinin can damarı olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin yani kısa ve bilinen adıyla KOBİ’lerin yuvası durumundaki Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmeler adeta cezalandırılıyor. 

Ahmet Kurt’un açıklaması 

Konuyu ANKHABER’e yaptığı açıklama ile gündeme getiren isimlerden biri olan İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt, “OSB’lerdeki işletmelerin ödeyeceği doğalgaz faturası OSB dışındakilere göre kat be kat daha fazla” dedi. 

Kurt, uygulanan tarife yüzünden OSB’deki işletmeler ile OSB dışında faaliyet gösterenler arasında büyük bir enerji maliyeti farkı oluştuğuna dikkat çekti. 



Bu adaletsiz uygulama ile OSB’lerdeki işletmelerin adeta cezalandırıldığını belirten Ahmet Kurt, doğalgaz faturalarındaki sök konusu adaletsizliğin 3.40 katı bulduğunu ifade etti. 

‘Anlamak mümkün değil’ 

Doğalgazda ‘tüketime göre tarifelendirme’ uygulandığını ve bu yüzden BOTAŞ tarafından ‘serbest tüketici’ kabul edilen OSB’lerdeki işletmelerin haksızlığa uğradığını söyleyen Ahmet Kurt,“Bu uygulamayı anlamak mümkün değil. Merkezi Yönetimin üretimin artırılmasına yönelik radikal kararlar aldığı, üretime destek vermeye çalıştığı bir dönemde üretimin enerji maliyetlerini artıracak uygulama yanlıştır. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir.” dedi. 

İÇASİFED Başkanı Ahmet Kurt’un ANKHABER’e yaptığı açıklama şöyle: 

“4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 20 nci maddesi uyarınca, OSB doğalgaz dağıtım şebekesinin kurulması ve işletilmesi OSB’lerin yetki ve sorumluluğundadır. 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununda; mülkiyetindeki dağıtım şebekesiyle katılımcıların/sanayicilerin doğal gaz ihtiyacını karşılayan organize sanayi bölgeleri kullanıcı birliği olarak tanımlanmış, yine aynı Kanunda, dağıtım şirketi veya toptan satış şirketi ile doğal gaz alım-satım sözleşmesi yapma serbestisine sahip gerçek veya tüzel kişiler serbest tüketici kabul edilmiştir. 

Doğal gaz dağıtım şebekesini gerçekleştirmiş serbest tüketici kabul edilen OSB’ler, BOTAŞ’ın “Doğalgaz Perakende Satış Tarifesi ve Fiyatları” cetvelinde açıklanan fiyatlardan tek saat üzerinden satın aldığı doğal gazı dağıtım şebekesi üzerinden katılımcılarına dağıtımını yapmaktadır. 

BOTAŞ tarafından uygulanacak tarife tipleri abonelerin doğal gaz tüketim miktarlarına göre belirlenmekte ve BOTAŞ’ın uygulamasına göre, OSB’lerde yer alan sanayicilerin tarifesi, ilgili OSB’nin tüm sanayicileri yıllık toplam tüketimi baz alınarak belirlerken, OSB dışında yer alan sanayicilerin tarifesi ise; ayrı ayrı yıllık tüketimleri baz alınarak belirlenmektedir. Bu uygulama, OSB’lerde üretim yapan sanayiciler ile dışında üretim yapan sanayiciler arasında eşitsizliğe, haksız rekabete ve adil olmayan bir sonuca yol açmıştır. 

Aralık 2021 dönemi OSB tarifesi uygulamasında; bir katılımcının münferiden yıllık tüketimi değil OSB’de bulunun tüm sanayi işletmelerinin yıllık tüketim miktarı baz alındığından sanayicilerin 2021 Aralık ayındaki tüketimleri için yılın ilk dokuz aylık tüketim ortalamasının %60’ına kadar olan kısmına 4,35 TL/Sm³, %60’ının üzerindeki kısmına ise 6,53 TL/Sm³ satış fiyatları uygulanmıştır.

Ayrıca BOTAŞ tarafından 31.12.2021 tarihinde yayınlanan tarife cetveline göre, Ocak 2022 dönemine ait doğalgaz birim fiyatlarının %50 zamlı olarak uygulanacağı duyurusu yapılmıştır. Yapılan duyuruda; Ocak 2022 döneminde de OSB tarifesinin uygulamaya devam edileceği, buna göre OSB sanayicilerinin Ocak 2022 dönemimde tükettikleri gaz miktarının %60’ı na kadar olan kısmına 6,45TL/Sm³, %60’ının üzerindeki kısmına ise 9,68 TL/Sm³ fiyatları uygulanacağı bildirilmiştir.

Öte yandan BOTAŞ’ın Aralık 2021 döneminde uyguladığı tarife sistemine göre; OSB dışında faaliyette bulunan ve yıllık tüketimleri 300.000Sm³’ün altında olan sanayi işletmelerinin Kademe-1 Başkent01, Başkent02 ve Başkent03 tarifeleri üzerinden 1,769096 /1,936722TL/Sm3 fiyatlarıyla OSB içindeki sanayi işletmelerine göre çok daha ekonomik koşullarda doğalgaz aldığı ve Ocak 2022 döneminde de almaya devam edeceği görülmektedir.

Bu durumu Aralık 2021 dönemi uygulamasına göre bir örnek ile anlatacak olur ise; Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde yer alan bir işletme sahibinin Aralık/2021 dönemi tüketimi 10.000Sm3 olan bir sanayici OSB tarife kademesiyle işlem yapıldığında, OSTİM OSB’nin ortalama tüketiminin %60 ını aşan kısmına %50 fiyat farkı uygulanması ile oluşan birim fiyatı 10.000Sm3x7,95193TL/Sm3 olup KDV dahil fatura tutarı 79.519,30.-TL olmaktadır. Aynı katılımcının Organize Sanayi Bölgesi dışında hemen yanı başımızdaki İVEDİK OSB’ de faaliyette bulunması durumunda ise KDV dahil fatura tutarı = (10.000Sm3 x 1,488094) x1,18= 17.599,51.-TL olacağı, sonucunda ise OSB’lerde faaliyette bulunan sanayiciye, OSB’ler dışında faaliyette bulunan veya altyapısı dağıtım şirketi tarafından işletilen sanayiciye göre 4,52 kat daha yüksek doğalgaz maliyeti yüklendiği görülmektedir.

Sonuç olarak; Ocak 2022 döneminde belirlenen doğalgaz birim fiyatlarıyla OSB adına düzenlenen faturanın tüketim miktarlarına göre katılımcılara yansıtılacağı dikkate alındığında, OSB’lerde faaliyetlerini sürdüren sanayicilerin doğal gaz maliyetlerinde Ocak 2021 döneminden itibaren 5,56 kat artışa yol açan ve sanayicilerin üretim ve istihdam kapasitesini, iç ve dış pazardaki rekabet gücünü olumsuz etkileyen Aralık /2021 ile Ocak/2022 dönemlerine ait doğalgaz tarifesi uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi, eşitlikçi ve adil şekilde yeniden düzenlenmesi sürdürülebilir üretim ve planlı sanayileşme açısından önem arz etmektedir.”

İÇASİFED

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Uzay Çağı Cad. No : 76/A Ostim Yenimahalle Ankara